Mityba menopauzės laikotarpiu

menopause-treatment-diet

Menopauzės laikotarpiu svarbus vaidmuo tenka mitybai. Sveika ir visavertė mityba padeda palaikyti gerą savijautą ir išvengti sveikatos problemų. Mitybą galima papildyti ir maisto papildais, turinčiais kalcio, vitamino D bei natūralių augalinių estrogenų.

Mityba menopauzės laikotarpiu

Tam tikrų rizikos veiksnių, tokių kaip senėjimas ir genetika, pakeisti neįmanoma, tačiau sveika ir visavertė mityba gali padėti gerai jaustis, išvengti antsvorio ir daugelio lėtinių ligų, būdingų vidutinio bei vyresnio amžiaus moterims. Reikėtų gerti pakankamai vandens, kad organizme nepritrūktų skysčių, vartoti daugiau mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų bei vengti sočiųjų riebalų, vartoti daugiau sudėtinių angliavandenių, kurių šaltiniai yra vaisiai, daržovės, ryžiai, viso grūdo javai, ir mažiau paprastųjų angliavandenių, t. y. cukraus ir saldumynų. Be to, reikėtų vartoti pakankamai baltymų, kalcio bei vitamino D turinčio maisto, t. y. žuvies, paukštienos ir nugriebto pieno produktų3–5.

Kaip galima papildyti mitybą menopauzės laikotarpiu?

Dėl menopauzės laikotarpiu vykstančių organizmo pokyčių tam tikros maistinės medžiagos tampa ypač svarbios gerai savijautai ir sveikatai, todėl gali būti rekomenduojami šių medžiagų turintys maisto papildai.

  • Siekiant palaikyti normalią kaulų būklę, labai svarbu gauti pakankamai kalcio, todėl gali būti rekomenduojama vartoti kalcio papildų; rekomenduojamas suvartoti jo kiekis (referentinė maistinė vertė) yra 800 mg per parą. 51–70 metų žmonėms kai kur siūloma suvartoti bent 1000–1500 mg elementinio kalcio per parą5.
  • Kalciui įsisavinti reikalingas vitaminas D. Rekomenduojamas suvartoti jo kiekis (referentinė maistinė vertė) yra 5 mikrogramai (400 TV) per parą, menopauzės laikotarpiu gydytojas gali rekomenduoti padidinti jo paros normą. Vitaminas D yra svarbus normaliai kaulų būklei, raumenų funkcijai imuninės sistemos veiklai palaikyti.
  • Kai organizme trūksta estrogenų (moteriškų lytinių hormonų), galima vartoti iš sojų pupelių išgautų izoflavonų, kurie yra į estrogenus panašios struktūros medžiagos. Šie junginiai, dar vadinami fitoestrogenais (natūraliais augaliniais estrogenais), organizme jungiasi su estrogenų receptoriais. Fitoestrogenai randami gamtoje neaktyvių pirmtakų forma ir, patekę į žarnyną, bakterijų paverčiami aktyviais junginiais. Jie yra saugūs ir gali būti vartojami kaip maisto papildai menopauzės laikotarpiu1,2.

Kokio maisto reikėtų vengti menopauzės laikotarpiu?

Norint išvengti nemalonių menopauzės požymių, tokių kaip karščio bangos, ar juos sušvelninti, reikia vengti kofeino, aštraus maisto ir alkoholio3–5.

  • Šaltiniai

    1. EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS). Risk assessment for peri‐and post‐menopausal women taking food supplements containing isolated isoflavones. EFSA Journal. 2015 Oct;13(10):4246.
    2. Isoflavones in food supplements for post-menopausal women: no evidence of harm. EFSA. Available at: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/151021. Accessed on 12 December, 2018.
    3. Armeni E, Lambrinoudaki I, Ceausu I, et al. Maintaining postreproductive health: a care pathway from the European Menopause and Andropause Society (EMAS). Maturitas 2016 Jul; 89:63-72.
    4. Lambrinoudaki I, Ceasu I, Depypere H, et al. EMAS position statement: diet and health in midlife and beyond. Maturitas. 2013 Jan;74(1):99-104.
    5. Baber RJ, Panay N, Fenton AT. 2016 IMS Recommendations on women’s midlife health and menopause hormone therapy. Climacteric. 2016 Mar;19(2):109-50.

Pakaitinė hormonų terapija

Pakaitinė hormonų terapija (PHT) yra vienas iš patvirtintų gydymo būdų hormonų nepakankamumo simptomams palengvinti, ji papildo organizmą vien estrogenu arba estrogeno ir progestageno deriniu. Sužinoti daugiau apie PHT.

Menopauzė

Menopauze vadinamas mėnesinių išnykimas sulaukus 45–55 metų. Menopauzę rodo mėnesinių nebuvimas bent 12 mėnesių. Skaityti daugiau apie menopauzę.